Kosten

Als doula krijg ik vaak te horen dat ik goud waard ben!
De geboortedag van je kind is toch de belangrijkste dag van je leven. Een bevalling is een intensieve en intieme belevenis, die je de rest van je leven bij blijft. 
Als je tevreden op je bevalling terugkijkt geeft dat een groot gevoel van eigenwaarde.

Er is geen geboorte gelijk. Ik kan ook niet voorspellen hoe lang jouw bevalling gaat duren. Daarom hanteer ik liever een vaste prijs voor de bevalling in plaats van een uurtarief. Tarieven lijstje op aanvraag verkrijgbaar

Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten voor een doula (De VGZ vergoedt een groot deel, Achmea is er mee bezig en DeltaLloyd geeft een bedrag dat je zelf mag besteden). Ik wil je vragen om je rekening door te sturen naar je verzekering, zodat er over nagedacht gaat worden. De beroepsvereniging voor doula's (NBvD) is in onderhandeling met de zorgverzekeraars om de doula vergoed te krijgen.

De belastingdienst accepteert de kosten voor een bevalling ook als aftrekpost. Dat kan veel schelen, maar is afhankelijk van je inkomen.
Als je heel graag een doula wilt maar de prijs is te hoog voor jouw inkomen dan vinden we vast wel een oplossing.

Als je geen gebruik van begeleiding bij de bevalling wilt maken, maar wel informatie wil of een geboorteplan wil maken behoort dit ook tot de mogelijkheden. Nog even op een rijtje wat je allemaal kunt krijgen:

  • Mijn werk begint met een kennismakingsgesprek. Ik vind het belangrijk dat ook je partner hierbij aanwezig is. Je mag je al vroeg aanmelden. Ik doe maximaal twee bevallingen per maand.
  • Als het klikt doen we een intakegesprek waarin je kunt aangeven wat jouw wensen zijn en je verwachtingen van mij. Ik kan aangeven of ik aan jouw wensen en verwachtingen kan voldoen. Ik ga voor een korte periode deel uitmaken van jullie leven. Het is goed om daar ook afspraken over te maken. Na deze start gaan we ons concentreren op de bevalling.
  • In de zevende maand kom ik nog een keer. Het is goed om een geboorteplan te maken. Hierin kun je beschrijven wat je wilt dat gebeurt tijdens de bevalling of wat je absoluut niet wilt dat gebeurt. Hierbij wil ik jullie helpen. Ik kan je laten zien wat voor keuzes er zijn. Thuis en in het ziekenhuis. Je krijgt ook een werkboek met handige tips. Het geboorteplan kom ik in een apart gesprek nog bespreken (zie ook menu-keus geboorteplan) meestal in de achtste maand.
  • Je kunt het geboorteplan meenemen naar je verloskundige of vrouwenarts om te bespreken wat er allemaal van jou wensen mogelijk is. Als je dat wilt kan ik meegaan met een bezoek aan je verloskundige of gynaecoloog of bij het bespreken van je geboorteplan.
  • In de laatste maand kan ik ook ontspanningsoefeningen met je doen, bijvoorbeeld een visualisatie oefening als je dat wilt, die je tijdens de bevalling weer kunt gebruiken. Ademhalingstechnieken. Massages die je partner of ik je kunnen geven. We kunnen dan ook nog afspraken maken voor de bevalling. Wanneer bel je me. Hoe kom ik jullie huis in als de geboorte is begonnen. Hoe gaat het met eten en drinken. Of wanneer kom ik bij jullie in het ziekenhuis. vanaf het begin of wat later.
  • We houden ook contact via de telefoon en via e-mail, zodat je nog vragen kunt stellen en praktische afspraken kunt maken.

Tijdens een periode vanaf de 37e week tot de 42e week ben ik dag en nacht telefonisch bereikbaar voor als je bevalling begint. Als je wilt dat ik kom, blijf ik onafgebroken bij je tot je kindje er is. Of dit nu een ziekenhuis- of een thuisbevalling is.

                                  


  • Als je bij een thuisbevalling onverwacht toch naar het ziekenhuis gaat, ga ik met je mee. Handig: als je partner de auto moet wegzetten kan ik bij je blijven en ben je niet alleen.
  • Je partner kan ik leren ontspanningstechnieken toe te passen.
  • Ik kan een massage (leren) geven.
  • Als je dat wilt kan ik ook foto's van je bevalling maken.
  • Als de gynaecoloog, verloskundige en kraamverzorgster met je bezig zijn, sta ik soms even aan de kant. Maar ik blijf bij je.
  • Je mag gebruikmaken van ontspanningsmateriaal (geboortebal, rebozodoek).
  • Na de bevalling kom ik langs om alles nog eens door te spreken en overhandig ik een geboorteverslag.
  • Als je na de kraamperiode nog met vragen zit of emotioneel nog ondersteuning nodig hebt mag je altijd een beroep op me doen.